onsdag 22 oktober 2014

Terrorattack

Innan vi åkte hit så pratade vi om att det verkar rätt lugnt i Kanada jämfört med USA, det är sällan det nämns på nyheterna, men det var innan vi kom hit det.
Idag var Kanada på första sidan i varenda tidning över hela världen pga en misstänkt terror attack mot parlamentsbyggnaden mitt inne i city. En soldat som vaktar ett krigsmonument mitt inne i stan sköts tiil döds. Mannen som sköt fortsatte sen till parlamentet och sköts också där omkring sig men innan han träffade någon så sköts han ihjäl av vakterna. Inne i parlamentet var premiärministern och andra stora politiker på plats för att ha möten.
Eftersom de trodde att de var fler gärningsmän så blev det avstängt över hela stan. Alla byggnader runt omkring spärrades av och ingen fick lämna city. En kvinna som jag träffade idag berättade att hon blev instängd på sitt kontor, som ligger mitt emot parlamentsbyggnaden, och massor av poliser kom in på kontoret med skjutvapen och skrek åt alla att lägga sig på golvet. Hon var lite skärrad, tyckte att det var som om man var med i en film.
De fick först senare på kvällen lämna kontoret men fick inte ta hem sina bilar utan de fick gå hem, det gick inga bussar eller taxis. Alla barnen på Amandas skola blev "locked in" vilket betydde att de låste in barnen på skola och de fick inte lämna byggnaden och föräldrar fick inte hämta barnen förrän sent på em. De fick inte gå ut på rast och Amandas klass som håller till i en barack de fick vara i gympasalen hela dagen. Hon tyckte att det var spännande för att de fick titta på film hela dagen.
Vårt kontor ligger 20 minuter utanför stan så vi märkte inget av det som hänt mer än det vi såg på nyheterna.
Idag, dagen efter, så är folk ganska skärrade, det här är sånt som händer i USA, men inte här. Många har reagerat på att man kan ta sig in i parlamentsbyggnaden med ett skjutvapen utan att bli kollad, mén det blir nog ändring på det nu. Tills för några år sedan kunde man tom kör bil nästan ända fram till dörren.
Tidigare i veckan blev en annan soldat påkörd och dödad med flit, så det spekuleras naturligtvis om att det har något samband.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar