söndag 29 mars 2015

Sugar Bush

Söndagen bjöd på några plusgrader och strålande sol. Amanda hade fotbollsträning på morgonen och Hasse följde med. Jag blev hemma för att städa lite och förbereda inför grabbarnas ankomst på tisdag. Hampe ska ta med sig två hockeykompisar och komma hit.



På eftermiddagen tog vi bilen och åkte några mil utanför stan till Fultons pannkakshus.
Vi hade tips från grabbarna på jobbet att det var hög tid för  tillverkning av lönnsirap nu. Saven ska rinna till nu när det blir lite plusgrader i luften.
 Pannkakor, korv och bönor...  och sirap förstås blev lunchen
De hade även senap med sirap i, den smakade lite som Jonnys senap.



Taffys bjöds det på vilket var sirapsklubbor som smakade lite knäck.


Här på väggen visas det att det tar 40 hinkar av sav för att göra 1 hink med maple sirap. I kalla klimat, som här i Canada, lagrar dessa lönnträd stärkelse i stammar och rötter innan vintern. Stärkelsen omvandlas sen till socker som stiger i saven på våren.



Man borrar hål i trädet och samlar upp saven. Saven upphettas sen för att göra av med vattnet och kvar blir den koncentrerade sirapen.







Canada producerar 75% av världens lönnsirap,





Tyvärr så var det ingen tillverkning igång, det var för kallt i luften.Det blev sked tillverkning istället. Man fick en bit  glödande kol på en träbit som man fick blåsa på och som i sin tur  bildade en grop.



 När man var nöjd med sin grop så var det en kille som täljde ut skeden runt gropen.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar